Saturday, June 14, 2008

Resipi SEDAP - Sedap Mata Memandang, Sedap Lagi Bila Dirasa

“Lepas waktu pejabat, kena masak untuk seisi keluarga lagi!” Ini merupakan rungutan yang biasa di kalangan wanita berkerjaya yang kurang berkemampuan menggaji pembantu rumah. Manakala bagi suri rumah sepenuh masa pula, kebiasaannya merungut tidak ada idea untuk menyediakan hidangan setiap kali tiba waktu memasak. Alangkah mudahnya kerja memasak jika ada yang sudi menunjukkan kaedah dan memberi cadangan agar kita dapat menyediakan sajian yang sedap, ekonomi dan menjimatkan masa untuk seisi keluarga.


Asal Usul Majalah SEDAP

Dengan terbitnya majalah SEDAP dalam pasaran, rungutan seumpama di atas dapat diatasi. Majalah bulanan bahasa Malaysia yang diadaptasi daripada majalah terbitan Indonesia ini telah berada di pasaran sejak bulan Jun baru-baru ini. Ia merupakan terbitan sulung syarikat penerbitan tempatan, Arena Media Tech Sdn Bhd dengan usahasama syarikat penerbitan gergasi Indonesia, PT Gramedia yang terkenal dengan akhbar Kompas beroperasi di Jakarta, Indonesia.

Kandungan Majalah SEDAP

Kandungan majalah menitik berat seni kuliner dan resipi yang telah diuji di dapur penerbit. Apa yang istimewanya majalah SEDAP selain menyediakan lebih 80 jenis resipi ini, ia juga padat dengan paduan pelbagai jenis masakan daripada kek, roti, biskut, lauk pauk, kuih-muih dan sebagainya.

Malah bagi suri-suri rumah tangga yang sering mengalami masalah untuk menyediakan hidangan harian untuk keluarga, ruangan ‘Menu Hidangan Bulanan’ yang memaparkan 16 cadangan menu pilihan sesungguhnya amat berguna. Resipi-resipi ini, selain telah diuji di dapur majalah Sedap terlebih dahulu bagi mendapatkan hasil dan rasa yang lebih tepat mengikut sukatan, ia juga diselitkan dengan foto warna-warni yang mempesonakan dan di samping tip dan pesan daripada chef untuk panduan pembaca.

Istimewanya majalah SEDAP jika dibandingkan dengan majalah masakan sedia ada dalam pasaran, selain daripada tip ringkas dari chef bagi setiap resipi yang dipaparkan, majalah SEDAP juga menyediakan ruangan ala-kamus bagi membantu mereka yang baru berjinak-jinak dengan seni memasak.

Selaku pengarang yang terbabit dalam penerbitan majalah SEDAP, Rosliza hassan juga telah mencuba beberapa resipi yang dimuatkan dalam majalah masakan ini sebelum proses penerbitannya. Beliau sendiri mengakui hidangan tersebut memang mudah disediakan selain ia sedap dan menepati cita rasa seisi keluarga

Dalam keadaan harga barangan yang semakin naik sekarang, ruangan ‘Resipi Ekonomi’ amat sesuai kerana ia memaparkan resipi yang menggunakan bahan-bahan yang murah dan menepati bajet pengguna.

“Biarpun murah, rasa hidangan tersebut masih tetap sedap,” jelas Rosliza.

Harga Pengenalan

Bagi yang berminat untuk mendapatkan majalah Sedap ini, kini ia ditawarkan dengan harga pengenalan iaitu RM5.50 senaskhah. Majalah ini boleh didapati dari mana-mana kedai buku atau majalah. Untuk sebarang pertanyaan pengedaran, bolehlah hubungi Cik Lim di bahagian pengedaran dan langganan Arena Media Tech di talian, (+603) 9222 8128. Malah bagi mereka yang ingin berinteraksi secara maya, boleh lawati blog atau forum blog majalah SEDAP atau e-mel ke majalahsedap@gmail.com.

Peluang Periklanan

Bagi syarikat yang ingin mengambil peluang memaparkan iklan atau mempromosikan produk mereka, boleh menghubungi wakil pengiklanan di Evergreen Publisher (+603) 9285 7375.

0 comments: