Saturday, September 13, 2008

Seloka Kata Mengata

Kerana nak menang kerusi dewan
sanggup bersahabat dengan yang bukan-bukan
sesama agama sebangsa insan
ditanam semangat bermusuh-musuhan.

Dicari pula cacat dan cela
dalam ceramah kata mengata
diberi gelaran bermacam rupa
untuk dijadikan bahan ketawa.

Sekarang dah timbul gelaja baru
jemput bersyarah demand beribu
tiket kapal terbang mesti kelas satu
nak tidur hotel yang ada kelambu.

Bila bersyarah kata kat orang
dihasutnya suruh jadi pembangkang
hendak ditukar pemimpin sekarang
Allah tak izin jatuh terlentang.

Sepatutnya rakyat diberi penjelasan
bandingkan kita dengan negara jiran
berpuluh ribu dok tunggu giliran
hendak ke mari untuk cari makan.

Ramai perempuan ditakdirkan janda
disuruh pula jangan dok bekerja
balik kampung pun keluarga dah tua
anak yatim siapa nak bela.

Ibu tunggal pula rasa terhina
nak pi kerja serba tak kena
tak bekerja anak ada lima
duit simpanan pun dah habis lama.

Berfikir dahulu sebelum berkata
demikian madah para pendita
sebab tu Allah jadikan kita
satu sahaja mulut telinga dua.

Kepada semua tetamu Allah
menunaikan haji serta umrah
di Tanah Suci Kota Mekah
selamat pulang berserban berjubah.

Bila diteliti kembali artikel di atas yang aku ambil daripada majalah GILA-GILA keluaran 15 April 1999 tulisan CGM ini, ia seolah-olah masih relevan dengan keadaan sosio-politik kita kebelakangan ini. Untuk itu, jangan terperanjat jika berlaku sekali lagi tumpuhan darah antara kaum seperti tragedi 13 Mei 1969 dulu - gara-gara 'rosak santan kerana pulut, rosak badan kerana mulut'! Apa pun, aku harap ia tidak berlaku. Nikmati dan hayatilah keharmonian sedia ada. Jangan gaduh-gaduh sesama kita. Jauhkan tuduh menuduh sesama insan. Apalagi hina menghina. Ikhlas aku nak sarankan; yang belum kahwin tu, carilah pasangan berlainan agama, kaum dan latar belakang. Moga dapat saling menghormati adat dan budaya insan lain. Corakkan kestabilan negara daripada rumah. Tak gitu?

1 comments:

on the scene said...

nice blog. byk pengetahuan boleh dipelajari di sini. Actually, saudara memang amat2 rajin mengumpul maklumat2 sebegini dan ianya boleh jadi one-stop-centre utk dpt maklumat...!!

Keep it up. Dengan izin, saya memasukkan link anda dlm blog saya ondscene.blogspot.com