Wednesday, April 1, 2009

Bukan Lawak April Fool… Blogging Pun Dapat RM5 – RM10 Ribu Sebulan

April Fool Graphics

TANGGAL1 April setiap tahun, kebiasaannya aku akan mencorak rutin harian dengan insiden berseloroh dan mengenakan rakan taulan.

Tapi lain pula tahun ini. Aku nak berkongsi testimoni kejayaan para blogger yang menjalankan rangkaian perniagaan internet melalui komuniti blog di BlogStarz.my. Ia seolah-olah lawak April Fool kerana tanpa pengalaman atau pengetahuan IT, mereka berjaya mengaut pendapatan antara RM5,000 hingga RM10,000 sebulan!

Florentina Usuw George, 25, dari Sungai Petani, Kedah, mencatat pendapatan lumayan berjumlah RM8,000 sejak menjadi blogger di BlogStarz.my pada awal Disember 2008, secara separuh masa.

Hairpuddin Mohamad, 39, yang masih mentah dalam perniagaan internet mampu meraih pendapatan RM42,000 melalui rangkaian rakan niaga dan blogger lain.

Nora Azalina Ibrahim, 37, dari Temerloh, Pahang, berjaya memperoleh pendapatan RM32,000 dengan bermodalkan RM693 pada mula pembabitan beliau dalam perniagaan di BlogStarz.my.

Rahimah Mohd Nordin, 62, dari Kajang, Selangor, berjaya mencatat pendapatan mencecah RM3,000 secara sambilan, hanya melalui rangkaian rakan niaga seramai enam ahli di bawah beliau.

Zamzul Hisham, 35, dari Kulim, Kedah, berjaya mencatat pendapatan berjumlah RM35,000, menerusi jaringan kumpulan yang berpusat di kawasan utara Semenanjung Malaysia.

Setelah meneliti resipi kejayaan mereka, aku yakin mereka memiliki ciri-ciri berikut:
1) Mempunyai matlamat yang jelas
2) Sedia menimba ilmu
3) Membina rangkaian perniagaan
4) Bertindak cepat dan tepat
5) Yakin dan komited

Barangkali ada yang menganggap ini hanya gurauan April Fool atau igauan siang hari. Apapun, baca cerita selanjutnya di www.HarlymYeo.my dan lu fikiq la sendiri!

0 comments: